Film Skauti bez lilie i v našem kraji

Dokumentární snímek Viktora Portela vyrobený Skautským institutem a nadací Post Bellum bude ke zhlédnutí hned na třech místech v Libereckém kraji.

Osudy českého skautingu – to jsou české dějiny „v malém“. Skauti byli nežádoucí pro nacisty i komunisty, třikrát se ocitli „mimo zákon“ a vždy museli volit strategii přežití. Nebyla jednotná, oddíly a jejich členové se rozhodovali sami za sebe. Pojďte s námi projít osudy největší volnočasové organizace pro děti a mládež za dob normalizace v jedinečném promítání dokumentu Skauti bez lilie.

Ve filmu autoři kladou otázky pamětníkům: Co je pro skauting důležité? Nakolik bylo možné vést skautský oddíl bez symbolů, bez kroje, v soustavném utajování? Mohly být uchovány skautské myšlenky v pionýrském oddílu?

Srdečně zveme aktivní i bývalé skauty a stejně tak zájemce z řad veřejnosti na tuto jedinečnou akci. Po skončení promítání bude následovat krátká debata – v Jablonci a Liberci s Vladimírem Cvrčkem – Vezírem a v Doksech se Zdeňkem Krenickým – Danem.

Těšíme se na vás!

Doksy – úterý 13. června od 17.30  – kino Máj
Jablonec nad Nisou – neděle 18. června od 17.30 –  kino Junior
Liberec – úterý 20. června od 20.00 – kino
Varšava