Tradiční podzimní setkání netradičně

Tento víkend 7. – 8. listopadu by za normálních okolností proběhlo v sobotu tradiční výjezdní zasedání krajské rady na chatě Seleška a v neděli setkání vedení kraje se zástupci středisek v kraji a seminář pro vedoucí oddílů a další zájemce. Bohužel situace není příznivá osobním setkáváním, a tak jsme se rozhodli tyto akce alespoň ve zkrácené formě realizovat on-line.

Velkým tématem sobotní krajské rady bylo stanovení výše členského příspěvku pro kraj, který je dlouhodobě nastaven na 50,- Kč/osobu. Vzhledem k tomu, že spoustu plánovaných akcí jsme nemohli v uplynulém roce 2020 realizovat a tyto kapitoly v rozpočtu zůstaly nevyčerpané, rozhodli jsme se k výjimečnému snížení členského příspěvku pro rok 2021 na 30,- Kč/osobu. Bereme to jako takovou formu „vrácení“ financí střediskům za rok 2020. Mezi další témata patřilo hodnocení kvality kraje a termíny registrace, kterou jsme ve skautISu již založili.

Nedělního online setkání vedení kraje se středisky se zúčastnily 2/3 zástupců a tímto jim ještě jednou děkujeme za účast. V první části jsme přednesly informace směrem z kraje, kde se jednalo především o blížící se termíny (do 15. 11. skutečnosti táborů, do 3. 12. vyúčtování provozních dotací), registraci na rok 2021 (pozor na opakující se výjimky) a akce, které budou probíhat:

  • E-lixír (9. – 12. 11.) s tématy družinové činnosti na dálku, roveringem v oddíle a dalšími bohužel kapacitně omezenými programy
  • Seminář a setkání hospodářů v neděli 15. 11. od 15 hod online
  • do konce listopadu vyjádřit zájem o účast na Víkendu oddílových rad Prak, který by se měl konat 19. – 21. 3. 2021
  • odevzdat registraci pro rok 2021 za středisko do konce ledna

V druhé části jsme si vyměnili informace o tom, co se tento rok povedlo nebo nepovedlo uspořádat, jak se daří realizovat program na dálku nebo v jaké podobě se lze zapojit do pomoci společnosti v této nelehké době. Moc všem děkujeme za zapojení do takové pomoci i za vedení programu na dálku, i když to není jednoduché.

Posledním on-line programem tohoto víkendu byl seminář na téma Nové stezky a Odborky a možnosti jejich plnění na dálku. Děkujeme Martině za realizaci tohoto programu i na dálku a věříme, že to účastníkům alespoň trochu pomohlo v začátcích práce se stezkou nebo odborkami. Na představení stezky a zkušenosti s jejím používáním se můžete podívat i na záznam na Youtube.