Jaký byl Svojsíkáč 2017?

Na skautské základně v Dolním Hanychově se v červnu sešlo přes 100 skautek a skautů z celého Libereckého kraje.

Středisko Mustang zde pod hlavičkou krajské organizace Junáka uspořádalo postupové krajské kolo Svojsíkova závodu 2017, který je postaven především na týmové spolupráci. Na stanovištích rozmístěných v Lidových sadech porovnávaly družiny, složené ze 4 až 8 dětí, nejen své orientační nebo odhadové dovednosti, ale například i schopnost ošetřit různá zranění či překonat svůj strach při slaňování. Z kategorie skautek i skautů postoupila vždy 1 družina do celorepublikového kola, které se uskuteční 15. až 17. září 2017 v Orlovských lesích u Havlíčkova Brodu na téma Hry o trůny.

„Věřím, že závod byl dobře připraven a že každý účastník zjistil, jak je na tom se svými dovednostmi a znalostmi mezi ostatními vrstevníky. Jedinou nepříjemností byly lehké přeháňky, ovšem ani ty nám nezabránily přespávat ve stanech a užít si večer u ohně,“ řekl hlavní rozhodčí závodu Tomáš Fogl.

Vyvrcholením závodu je celostátní kolo, kam postoupila chlapecká družina Tučňáků ze střediska Mustang Liberec a dívčí družina Rysů ze střediska Jilm Jilemnice.