Skautský volební sněm Libereckého kraje. Kdo povede kraj další tři roky?

V neděli 22. ledna 2017 proběhl v prostorách Technické univerzity v Liberci řádný krajský skautský sněm. Přípravu a samotné provedení zajistil br. Hubert (Jan Berki). Sněmu se zúčastnilo 45 delegátů a delegátek ze skautských jednotek z celého Libereckého kraje. Pozvání na sněm přijala ses. náčelní Eva (Eva Měřínská), zpravodajka Výkonné rady pro vzdělávání a dospělé ses. Rozárka (Barbora Tichavová), hejtman Libereckého kraje Martin Půta a děkan fakulty pedagogiky prof. Jan Picek jež akci zaštítil, se z rodinných důvodů nemohl osobně zúčastnit.

Na začátku všichni zavzpomínali na br. Charlieho (Karel Švehla) a místostarostu br. Jiřího (Jiří Navrátil), kteří v nedávných dnech opustili svět živých a byli a budou velkými vzory nejen pro všechny skauty a skautky.

Po úvodních slovech hostů přišlo na řadu náležitosti spojené se sněmem. Podrobný průběh nalezneme již brzy v zápisu ze sněmu. Pro všechny skauty z Libereckého kraje jsou ale dozajista zajímavé výsledky jednotlivých hlasování, na které se nyní zaměříme.

První proběhlo volení vedení kraje. Bohužel se nenašla žádná kandidátka podaná v řádném termínu, a tak nedobře vyhlížející situaci zachránila pilná kandidátka v obsazení – br. Jerry (Ondřej Peřina) jako předseda, ses. Dita (Dita Veselá) jako 1. místopředseda a br. Vuk (Martin Lischka) jako 2. místopředseda. Tato kandidátka byla schválena 42 hlasy a jmenovaní bratři a sestra byli zvoleni do svých funkcí. Br. Jerry připomněl, že skautský Liberecký kraj vedl v posledních devíti letech a již neměl v úmyslu kandidovat do dalšího volebního období, ale věří, že nejpozději na příštím sněmu se najdou jiní kandidáti na pozici předsedy KRJ.

Dále následovala volba revizní komise, kde kandidovali br. Čajíček (Roman Patočka), br. Kosatka (Jan Kos), ses. Miňonka (Zuzana Hostačná). Hlasování bylo úspěšné a všichni tři byly zvoleni.

Předposlední proběhla volba členů krajské rady, kde kandidovali br. Cyr (Miroslav Fryc), ses. Štopka (Štěpánka Kulichová), br. Králík (Lukáš Malý), br. Kaštan (Štěpán Riss), ses. Želva (Adéla Coufalová), br. Škubis (Michal Kubánek), br. Cipísek (Pavel Vitvar), br. Drak (Jan Tauchman), br. Kláca (Jan Klacek), br. Kasař (Ondřej Polák). Stejně jako v minulých letech bude mít krajská rada 9 volených členů zastupující střediska z celého kraje, a tak krom br. Cyra, který se stal náhradníkem, byly všichni zvoleni.

Nakonec byly zvoleni delegáti na XV. Valný sněm Junáka – českého skauta, který proběhne 24. – 26. 3. 2017 ve Velkém Meziříčí. Z 15 kandidátů byly zvoleni – ses. Želva (Adéla Coufalová), ses. Kulich (Daniela Cvejnová), br. Meruňka (Štěpán Čejka), br. Hoody (Matěj Hudec), ses. Ytoša (Kateřina Hyšková), ses. Zub (Hana Jahnová), br. Vuk (Martin Lischka), ses. Netto (Iva Krupauerová) a ses. Máca (Marcela Poláková).

Dále následovala diskuze na předsněmovní témata, kterými pro letošní VSJ jsou:

  • Podpora výchovné činnosti
  • Strategie Junáka do roku 2022 – co se událo v prvním roce a půl?
  • Dospělí v organizaci
  • Měnící se společnost a Junák – český skaut v ní

Tato témata se diskutovala především s důrazem na skauting v našem kraji, a tak k nim byly doplněny i otázky organizačního a vzdělávacího charakteru dotýkající se přímo členek a členů skautského kraje.

Posledním a nemálo důležitým byl návrh voleného člena do Náčelnictva Junáka – českého skauta, kterým byl jednomyslně hlasováním a s úctou navržen br. Vezír (Vladimír Cvrček). Věříme, že získá dostatečnou podporu i na Valném sněmu a stane se i na další tři roky voleným členem Náčelnictva.

Závěrem sněmu br. Hubert předal do rukou br. Jerryho skautské vyznamenání Medaili Merkura, za dlouhodobou a kvalitní činnost ve prospěch skautského hnutí v hospodářské a organizační oblasti.