Krajská rada schválila dotační vyhlášku pro rok 2017

Na svém únorovém zasedání KRJ Libereckého kraje projednala a schválila krajskou dotační vyhlášku 2017/1 k dotacím ze státního rozpočtu (z MŠMT). Vyhláška je již schválena i hospodářským zpravodajem Výkonné rady, takže je již vše potvrzeno ústředím a všechny jednotky v našem kraji se mohou touto vyhláškou řídit. Vyhláška je téměř stejná jako v minulých letech – kromě technických úprav v termínech došlo k dílčím změnám ve výpočtu nadstavby dotace pro střediska pro rok 2017 – změnily se váhy a došlo k rozšíření vyhodnocovaných kvalifikací. Vše ale v duchu už dříve (např. na krajském sněmu) zmiňovaných záměrů.

Dotace MŠMT rozdělovaná krajem střediskům tedy bude v roce 2017 rozdělována podle této dotační vyhlášky:

Vyhláška KRJ 2017/1 - dotace ze státního rozpočtu pro rok 2017 (staženo 920× )

a stejně jako v minulosti bude střediskům poskytnuta ve dvou částech:

  • základ dotace (dle počtu členů dle věku do 18 let, do 26 let a starší)
  • nadstavba dotace (dle kritérií určených touto vyhláškou)

Používaná kritéria pro výpočet nadstavby dotace pro střediska

Krajská rada se přiklonila k navýšení významu (váze) kritéria minimální požadované kvalifikace, kde nově je hleděno nejen na vedení oddílů, ale také na vedení středisek (stejně jako je to vyžadováno v registraci vnitřními předpisy). Tedy jednotky, kde je kvalifikace u oddílů i střediska kompletně v pořádku, dostane ve výsledku v nadstavbě dotace více peněz, než jednotka, kde nějaká osoba nemá požadovanou kvalifikaci. Věříme, že toto bude sloužit jako motivace k doplňování si kvalifikace ve všech jednotkách. Ostatní kritéria zůstala shodná jako v minulosti:

Kritéria pro rozdělení Nadstavby dotace a jejich význam (váha) jsou:

a) meziroční relativní nárůst členů mladších 18 let (váha: 0,2),
b) minimální kvalifikace (váha: 0,45); vedoucí oddílu – vůdcovská zkouška; jeden zástupce vedoucího oddílu mladších členů – vůdcovská zkouška; neexistující zástupce v oddíle mladších členů rovná se zástupce bez kvalifikace; vedoucí střediska a jeho zástupce – vůdcovská nebo manažerská zkouška (či v budoucnu preferované střediskové minimum),
c) délka členství odcházejících členů mladších 18 let (váha: 0,20),
d) počet dětodnů na táborech připadajících na jednoho mladšího člena (váha: 0,15); za tábor se považuje akce o prázdninách (jarní, letní), která trvá minimálně 7 dní, má kvalifikovaného vedoucího a je na ní minimálně 8 dětí do 18 let. Za děťoden se považuje pobyt dítěte do 18 let – do výpočtu se započítávají i děti, které v kalendářním roce dosáhly 18 let věku.

Kritéria a) až c) jsou počítána dle dat registrace 2017, kritérium d) je počítáno dle letních táborů roku 2016.

Kdy střediska dotace dostanou?

Podobně jako v minulosti to záleží na tom, jak brzy dotace obdrží skautský kraj. Minimálně základ dotace střediska však dostanou zcela jistě ještě před letními prázdninami 2017 a nadstavbu až později. Pokud vše půjde lépe, tak se budeme snažit, aby v předprázdninovém termínu ideálně mohla obdržet se základem i nadstavbu dotace.